Ptychoramphus aleuticus

DescriptionAdult Cassin's Auklets are seen on a whale watching boat tour with Eagle Wing Tours in Victoria, British Columbia, Canada on Vancouver Island.

  • Measure 8–9 inches (20–23 cm); a dark, stocky, robin-sized seabird
  • Slate-gray above, lighter gray below, white belly
  • Eyes dark brown during first year, lightening to white in breeding adults
  • Stubby bill has white spot at base of each side of lower mandible
  • No seasonal change in plumage

Habitat

Open ocean. Nests on sea cliffs and isolated headlands.

Nesting

One white egg, usually placed in a burrow but also in a cavity among rocks. Nests in colonies.

Range

Breeds from Aleutians to central Baja California. Winters in waters off southern part of breeding range.

Voice

Weak croaking calls given at night.